România este situată în sud-est și parțial în Europa centrală. Se confruntă cu Marea Neagră la est, se învecinează cu Bulgaria, la sud, la sud-vest cu Serbia, la nord-vest cu Ungaria, la nord cu Ucraina și la nord-est cu Moldova.
România poate fi împărțită în mai multe unități geografice: Delta Dunării, Dobrogea, Moldova, Țara Românească, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banatul de Est. Cel mai înalt vârf este Moldoveanu cu 2543 metri. Cel mai lung este fluviul Dunărea, cel mai mare lac Razelm.
Multe țări au un climat continental plăcut. O parte din România este departe de mare, Negrul singur nu mai are un impact mare asupra precipitațiilor, astfel încât, cu aceeași cantitate de precipitații, aceasta scade și crește continental. Negrul este înconjurat mai mult de mase mari de teren, astfel încât impactul său este minim și redus la o zonă de coastă îngustă.
România este o țară dens populată. Cele mai dens populate sunt văile și golfurile, iar zonele cele mai puțin muntoase și delta Dunării. Este populată cel mai dens de Valea Vlaska, unde populația varia între 100 și 250 de locuitori pe kilometru pătrat. Zonele cele mai puțin populate se află în Delta Dunării și în munți, unde densitatea este sub 25.
Ca și în alte țări de tranziție, aici există o deplasare a populației din zonele subdezvoltate și rurale din orașe, ceea ce a înrăutățit imaginea și uniformitatea așezării din țară.
Turismul are semnificația unei asociații în economia românească, care a ajuns la aproximativ 5% din PIB. România este estimată a avea un sfert din căutările de călătorii cu cea mai rapidă creștere din lume, cu o creștere potențială estimată de 8% de la an la an, din 2007 până în 2016. Numărul de turiști crește constant, ajungând la 9,33 milioane de turiști străini în 2016 Turismul în România a fost o investiție de 400 de milioane EUR în 2005. Peste 60% din vizitatorii străini în 2007 au fost din alte țări ale UE.